Aforisme; Ken Uzelf

KEN   UZELF            KEN UZELF

Ken Uzelf is een oud Grieks Aforisme van de filosoof Socrates. Dit is een korte en bondige uitspraak die symbool staat voor onze begeleiding.

Tegelijkertijd is een aforisme vaak paradoxaal, deze is een pragmatische paradox. Is het mogelijk dat je jezelf niet kent? of is het mogelijk jezelf geheel te kennen?

Cognitie is eeuwenlang beschouwd als iets mentaals maar inmiddels ook als iets lichamelijks. Denken gebeurt ook met je lichaam. Voor helder denken is ook een fysiek welzijn nodig. In de begeleiding wordt gekeken naar de gehele mens. Ook naar gevoelens, verlangens, voorkeuren en meningen of normen en waardes, deze maken dat je handelt zoals je doet en liggen ten grondslag van het “zijn”.

Ken Uzelf is m.i. een voorwaarde  (geen doel op zich) om goed in contact te staan met de wereld om je heen. Er is zelfkennis nodig om hulp te  kunnen vragen daar waar nodig of hulp kunnen zien als iets tijdelijks zonder dat het het zelfvertrouwen aantast. Wat kan ik goed en waar ben ik minder goed in, reĆ«el zelfbeeld hebben. Zelf-inzicht werkt bevrijdend.

Heeft het met zelfbeeld of met imago te maken? Ervaar je je lichaam van binnenuit of van buitenaf? (het lichaam dat we zijn  en het lichaam dat we hebben) Is het nuttig als deze 2 processen parallel lopen? Je kan spontaan zijn als je waarneemt hoe je je voelt of wat je denkt, zelf(her)kennen is dan de sleutel of het kader waarbinnen je spontaan, vrij en authentiek kan leven. Eigenlijk is de wereld zo groot als de ruimte waarbinnen je je veilig voelt.

En zelfkennis is ook inzicht hebben in de manier dat anderen jou mede hebben gemaakt tot wie je bent. Je hebt de ander nodig om te ontdekken wie je bent. Een mens kan een gezond zelfgevoel ontwikkelen als het gezien wordt. (en er empathisch op gereageerd wordt)

Het idee van de maakbare mens in deze huidige tijd geeft druk en adolescenten hebben veel steun nodig en niet het “laat maar aanmodderen”. Sartre zegt dat het bestaan een dynamisch proces is waarin een persoon zichzelf definieert door zijn acties en keuzes. Acties en keuzes komen voort uit eigen overtuigingen, gevoelens, etc.